Camişerif Mah., 5232 Sk., Buğdaycı İşhanı, Kat: 2, No : 11, Mersin, Türkiye
0324 238 04 38
info@meypal.com.tr

Sarımsak

Meypal


Sarımsak

Meypal  olarak sebze grubunda sarımsak da satışını yapmış olduğumuz ürün gamımızda yer almaktadır.

Sarımsak, Alliaceae familyasına dahil olan, Allium cinsinden bir soğanlı bitki türü. 25–100 cm yüksekliğe kadar boy atar. Yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki soğanında kokulu bir yağ bulunur. Sarımsak yıllık bir bitkidir.

 

Bilimsel adı: Allium sativum
Protein: 6,36 g
Potasyum: 401 mg
Kalsiyum miktarı: 181 mg
Yağ miktarı: 500 mg
Üst sınıf: Allium

Sarımsak Çeşitleri

Sarımsak çeşitleri, yurdumuzda sarımsak tipleri yönündense büyük bir zenginliğe sahip olunmasına rağmense bugüne kadar tescili yapılmış bir sarımsak çeşidi olarak bulunmamaktadır.
Sarımsak çeşitlerimizse yöresel olarak anılmaktadırlar; Kastamonu veya balıkesir sarımsakları en meşhur olan sarımsaklardır.

Kastamonu sarmısağı: Pembe beyaz kabuklu, acı ve kışa dayanıklı olan sarımsak ihracata elverişlidir. Orta kuzey anadolu’da özellik ile kastamonu’da daha çok üretilmektedir. İç veya dış piyasada en çok aranan bir sarımsak türüdür.
Edirne sarımsağı: Beyaz, bej kabukulu, orta irilikte ve 25 gram kadar sıkı başlı olan bir tür sarımsaktır. Kuru madde oranıysa yüzde 37,5 olduğu bilinmektedir. Trakya veya marmara yöresinde üretimi çok geniş çapta yapılmalıdır.
Balıkesir sarımsağı: Beyaz, kirli siyah kabuklu gevşek kabuklu ve taze olan tüketime uygundur.

Fazla dayanıklı olmayan sarımsaklarsa marmara’nın güneyinde tüketilmelidir.
Kara sarımsak: Taze sarımsak elde etmek üzere yetiştirilen iri dişli bir sarımsak türüdür. Tadı acı olan sarımsak yurdumuzda çok fazla ekilmektedir.
İspanyol sarımsağı: Avrupa’da çok yetiştirilen veya tercih edilen bir sarımsak türüdür. Ülkemizde tarıma alınma denemeleriyse yapılabilmektedir.
Taş köprü sarımsağı: Taş köprü sarımsağına kokusunu verebilen kükürtlü veya eterli yağlardan olan ve ülkemizde yetişen bütün sarmısaklardansa çok daha fazladır. Kuru madde oranı yüzde 33- yüzde 37’ler arasında olduğundan fazla bir ağırlık kaybetmemektedir. Soğuk hava deposuna gerek kalmadan normal depo koşullarındaysa yılın 10-11 ayı muhafaza edilebilir.