Mandalina Çeşitleri,
Mandalina; Ilıman iklimde yetişmekte olan turunçgiller familyasına ait bir meyvedir. Sarı, turuncu, kırmızı renklerde olan mandalina, sulu ve etli bir yapıdadır. Portakala nazaran daha yumuşak olan mandalina, kabuğu soyularak yendiği gibi sıkılarak suyu da içilebilir. Türkiye’de daha çok Ege ve Akdeniz bölgesinin kıyı kesiminde yetiştirilmektedir. Çeşitleri ise aşağıda sıralanmıştır.
Dobashi
Dobashi; Ağaçları kuvvetli. Turunçgiller familyası çeşitleri arasında soğuğa en dayanıklı çeşitlerden biri olarak bilinir. Güçlü ve genç ve dalları ufak dikenlere sahiptir. Erkenci bir çeşit. Ticari olarak depolama ve taşımaya uygundur, verimli bir çeşittir. Kabukları incedir. Yüksek derecede tada ve sağlam bir dokuya sahiptir.
Robinson
; Ağaçların dalları dikensiz olup dallar kırılma eğilimlidir, yaprakları geniş ve mızrak biçimindedir. Meyveler sapa kısmına bağlandığı yerde ufak bir boyuna sahiptir. Kabuğu ince, pürüzsüz, meyve etine sıkı bağlı olmasına rağmen, kolay soyulabilmektedir. Ticari Depolama ve taşıma ve uygundur. Çekirdek miktarı tozlayıcıya göre değişkenlik gösterir. Meyvede hücre aralarında bağlantı kesilmesi azdır. Oldukça büyük ve lezzetli meyvelere sahiptir. Meyve eti oldukça sulu ve kalitesi çok yüksektir. Kabuğu meyve etine sıkı bağlı, soyulması çok kolay değildir. Meyve, ağaç üzerinde iken hücre bağlantısı kesilmeden uzun süre ağaç üzerinde kalabilmektedir.
Fremont
Ağaçları orta kuvvetlidir ve dikine büyüme eğilimlidir, dalları dikensizdir, erken yaşta meyve verir. Meyve kabuğu koyu kırmızı ve portakal renkli pürüzsüz ve parlaktır. Kabuk meyve etine sıkı bağlı ve çok kolay kırılıp ufalanan bir yapıya sahiptir. Depolama ve taşımaya uygundur. Meyveler yuvarlak biçimde, çok çekirdekli olur. Bir yıl ürün verir bir yıl vermez.
GET STARTED NOWSatsuma
Ağaçları yayvan biçiminde, taçlı ve az yapraklıdırlar. Akdeniz bölgesinde genelde Rize mandalini olarak tanınır. Erken ürün veren verimli bir çeşittir. Ticari depolama ve taşımaya uygun olup meyve kabuğu ise ince ve kolay soyulmaktadır. Çekirdeksiz ve yüksek derecede tada ve kokuya sahiptir. Hasadı Eylül sonu Ekim başıdır.
Okitsu
Ağaçları güçlüdür. Mandalinalar arasında en erken ürün veren çeşitlerden biridir. Meyveleri büyük ve yassı şeklindedir. Çekirdeksiz, şekerli olup kabuğu kolayca soyulmaktadır. Okitsu’nun erkenci türü Satsuma olarak dikimleri artmıştır. Satsuma’ya göre 2 hafta daha erken hasadı yapılmaktadır. Depolamaya elverişlidir.